INTERVJUU ⟩ Eestit avastav Roald Johannson: Venemaa küsimus ärritab idapiiril erinevalt

Elu24
Copy

Alates tänasest saab Kanal 2s teisipäevaõhtuti kell 20 kaasa elada tunnustatud telereporter Roald Johannsoni uuele avastusrännakule «Roaldi retked Eestis», mis teda sedapuhku kodumaa eri otstesse viib. Saatejuht käis oma uuest ettevõtmisest rääkimas telesaates «Õhtu!».

Kui eelmisel hooajal tutvustas Johannson välismaal elavate eestlaste tegemisi kahe nädala eest parima uue saate EFTAga pärjatud sarjas «Roaldi retked», siis nüüd on mees tagasi kodumail käimas, sest ...ega muud eriti üle ei jää. «Ma käisin 15 sihtkohas ja minemata jäi 3 riiki. Piletid olid ostetud, aga lendasid vastu taevast. Midagi sai tagasi, aga mitte kogu raha,» rääkis Johannson, mismoodi koroonapandeemia tema saateplaanidel jalad alt lõi.

«Täiesti ootamatult lõigati plaanid läbi. Minu eesmärk veel märtsi alguses oli mitu kuud reisida ja valmistuda juba sügishooajaks, aga midagi pole teha. Mul pole karvavõrdki kehvem meel Eestis ringi sõita. Lihtsalt see fookus ja saadete ülesehitus on teistsugune kui välismaal olles: saade endiselt kolmveerand tundi pikk, aga püüan Eesti retked üles ehitada sõidule, trajektoorile ja kulgemisele,» lisas ta.

Esimene retk, mis on taaletatud saatesarja tänases avaosas, kulgeb piki Eesti idapiiri, kus avastatakse nii Narva-Jõesuud ja Vasknarvat kui ka väiksemaid paiku kuni Parmu külani välja, jõudes Kagu-Eesti kõige kaugemasse punkti, Eesti-Venemaa-Läti kokkupuutekohani.

Mis elu elavad inimesed Eesti-Vene piiri ääres? Kas ja kuidas mõjutab suure idanaabri kuklasse hingamine nende igapäevast elu? Kuidas edeneb mahuka idapiiri ehitus? «Õhtu!» saatejuhidki uurisid, kas idapiiri kandi rahvas suhtub Venemaasse kuidagi teisiti kui keskmine mandrielanik. «Suhtumine ida pool oli teistsugune kui Setumaal, kus oli kõigil absoluutselt kama kaks. Küll aga ärritas see küsimus, et kas Venemaa teie turvalisust kuidagi häirib, idapoolsemaid inimesi: seal üks härra ütles, et vot teile eestlastele tundub see suur asi, aga Venemaad ei koti see pisike Eesti,» meenutas Johannson. 

Mis saates veel tulekul?

Ühes saates alustab Roald paadimatka mööda Eesti ühe pikima jõe Emajõe kallastel asuvaid saunu. Saatejuht aerutab mööda suviselt kaunist Emajõge ning külastab kõige ägedamaid Emajõe leiliruume näiteks Lammiku külas või Kavastu külas, Luunja vallas. Loomulikult visatakse leili ja mekitakse kohalikku koduõlut. Veel kavatseb Roald ette võtta kurikuulsa Rail Baltica 211 kilomeetrise trassi Läti piiri äärest, Ikla külast, kuni Tallinnani välja. Eesmärk on üles otsida kõige põnevamad inimesed, kellelt riik on maa võõrandanud (vabatahtlikult või mitte) ning küsida neilt, kuidas suhtuvad nad uhiuude ja epohhi loovasse taristu-projekti. Kes on poolt ja kes on vastu? Aga teemasid on ühest Eesti otsast teise. Kui ühes saates rändab Roald mööda Eesti pikimat matkarada (alates Perakülast, Võrumaalt kuni Aegviiduni välja) ja ööbib telgis, siis järgmises võtab ta ette maanteeäärsed legendaarsed söögikohad alates Narvast kuni Tallinnani välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles